home
HOME  » NIEUWS
NL |  FR |  ENG

Collectif Malunés wint Ultima 

Circusgezelschap Collectif Malunés mocht op dinsdag 13 juni de Vlaamse cultuurprijs (Ultima) voor circus ontvangen. Tijdens de prijsuitreiking in de Vooruit in Gent benadrukte minister Gatz dat het gezelschap zowel op circustechniek als artisticiteit focust, en dat het extra dynamiek creëert door voor het nomadische circus te kiezen. Collectif Malunés kennen we in Dommelhof via de residenties binnen de productiecel van Theater op de Markt. Tijdens een van deze residenties werd het volledige podium voor deze voorstelling gemaakt door de collega’s van het atelier van Dommelhof. Het grote publiek van Theater op de Markt kent dit gezelschap ongetwijfeld dankzij de geslaagde passage op ons festival van 2016 in Hasselt. We zijn dan ook heel blij dat de Malunés deze prijs hebben mogen ontvangen. Proficiat!

Opnieuw Europees kwaliteitslabel voor Theater op de Markt 

Theater op de Markt 2016 op K.Dusartplein (c) Robin Reynders

Theater op de Markt mag voor de periode 2017-2018 opnieuw het EFFE-kwaliteitslabel van Europa dragen. “Het label en de jurycommentaar bevestigen nogmaals de internationale erkenning voor Theater op de Markt,” aldus gedeputeerde van Cultuur en Toerisme Igor Philtjens. “Dankzij dit label wordt het festival opgenomen in een brede communicatie- en marketingcampagne die zal leiden tot een nog grotere Europese uitstraling”.


Jury bijzonder lovend over Theater op de Markt
Het Europese EFFE-kwaliteitslabel voor festivals (Europe for Festivals, Festivals for Europe) staat garant voor een hoge artistieke kwaliteit en een grote impact op het lokale, nationale en internationale niveau. De internationale jury beoordeelde Theater op de Markt als volgt: “Waarschijnlijk het beste circus- en straattheaterfestival, stevig verankerd in de lokale gemeenschap en heel toegankelijk voor uiteenlopende doelgroepen. Met sterke internationale productionele samenwerkingen, links met Europese netwerken en een indrukwekkend residentieprogramma.”

Over het EFFE-kwaliteitslabel
EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe – is een project dat de grote Europese kunstenfestivals meer visibiliteit en uitstraling wil bezorgen. De European Festivals Association (EFA) wil met dit project de aandacht vestigen op de creativiteit en diversiteit van het kunstenveld in Europa. Het publiek heeft via een centrale website toegang tot de meest recente festivalinformatie van honderden Europese festivals die het EFFE-label mogen dragen. Meer info op www.effe.eu.

Nog meer Europees draagvlak voor circuskunsten
Nog meer nieuws vanuit Europa: de Europese Commissie kondigde pas aan dat het Europese netwerk Circostrada opnieuw kan rekenen op ondersteuning. Dit netwerk, waarvan Theater op de Markt een actief lid is sinds jaren, verenigt tientallen circusfestivals uit Europa. De ondersteuning loopt van september 2017 tot augustus 2021. Circostrada focust op informatie-uitwisseling, onderzoek, dataverzameling en belangenbehartiging binnen het veld van circus en straattheater.
 

Circuscompagnie Barks brengt Les Idées grises in Dommelhof 

Les Idées grises is een voorstelling over de zoektocht naar absolute vrijheid. Weg met het voorspelbare en leve het ongerijmde!
Compagnie Barks bestaat uit twee jonge acrobaten, maar ook auteurs en acteurs: Bastien Dausse en François Lemoine. Zij creëren een eigen wereld waarin de wetten en de logica van onze wereld hebben afgedaan.
De twee vinden een eigen woordenschat uit en gebruiken die om hun visie over circus te geven.
In Les idées grises doorbreken ze tijd en ruimte, vervaagt de grens tussen het reële en het irreële, overwint humor op de zwaartekracht en worden onze zekerheden helemaal ondersteboven gehaald.

Deze twee jonge artiesten werkten eerder in residentie in Dommelhof, o.a. om het decor te ontwikkelen met hulp van het atelier van Dommelhof.

Wil je erbij zijn?
Wanneer: zaterdag 18/02 – 20.30 u.
Waar: Provinciaal Domein Dommelhof – schouwburg
Tickets: €5 (kassa) – €4,5 (online)

Theater op de Markt wenst jullie  

In naam van het hele team van Theater op de Markt en Dommelhof wensen we jullie een warm en rijk 2017.
Die ‘rijkdom’ die we jullie wensen, definiëren we graag op vele manieren. Naast een rijkdom aan gezondheid en geluk, aan cultuur en aan ontdekkingen, wensen we ook graag een rijkdom aan twijfel en aan mildheid. De brutaliteit waarmee we vandaag op het wereldtoneel maar ook dicht bij ons worden geconfronteerd, is immers bijzonder schokkend. Luide schreeuwers staan met geslepen messen tegenover elkaar, onbeschoftheid haalt het van beschaving. Sommigen lijken zo overtuigd van hun eigen gelijk, dat alle hoop op rede wegsmelt (1). Tegenover het grote en luide gelijk van iedereen willen we graag de mogelijkheid blijven zien voor wat meer wederzijds begrip (2).

In Dommelhof hebben we alleszins een ‘rijk’ jaar in zicht dat we graag met jullie delen. 2017 wordt het jaar waarin we enkele spannende en mooie projecten mogen starten (zie het C-TAKT project samen met C-Mine, of het Europese In Situ ACT), waarin we een groot circusfestival organiseren (eind oktober) en waarin we enkele schitterende sportevenementen kunnen hosten (o.a. Special Olympics).

Aan iedereen een rijk, open en mild 2017!

Het Dommelhof-team

 

Noten:

(1) Zie ook het cynische citaat van de Amerikaanse schrijver Bukovski, vrij vertaald: “Het probleem met de wereld is dat intelligente mensen altijd twijfelen, terwijl de minder intelligenten altijd vol zijn van zichzelf.”

(2) Zie ook de inspirerende oproep voor een coalitie van opbouw en mildheid tegenover een coalitie van afbraak en brutaliteit van de nieuwe VUB-rector Pauwels.

Dit was Theater op de Markt 2016 

De 17de editie van het internationaal openluchttheaterfestival van Theater op de Markt is achter de rug. Van 11 t.e.m. 14 augustus toverde het festival Hasselt om tot één groot podium voor straat-, locatie- en circustheater. Ruim 120 000 bezoekers zakten af naar Hasselt en genoten op bekende en minder bekende plekjes in Hasselt van het beste theater uit binnen-en buitenland.

Nagenieten kan je doen op onze Facebook-, Flicker- en Instagrampagina. Of blader nog eens rustig door het programmaboekje via onderstaande pdf.

Volg Theater op de Markt op Facebook en Twitter en blijf op de hoogte van het komende circustheaterfestival van 27 t.e.m. 30 oktober 2017 in Dommelhof of andere circustheatervoorstellingen in organisatie van Theater op de Markt.

Toonmoment nieuwste voorstelling Rasposo in Dommelhof 

Het Franse familiecircus Rasposo keert terug naar Neerpelt om te werken aan de nieuwe voorstelling. Van 13 tot 27 maart blinkt er weer een circustent op het terrein van Dommelhof
In deze nieuwe voorstelling werkt Marie Molliens, de dochter des huizes, verder rond het thema vrouwelijkheid. Marie vertoeft al in de circuspiste sinds haar kleutertijd. Eerst als artieste, maar sinds enige tijd heeft ze ook de artistieke fakkel in handen gekregen van haar moeder Fanny. Na Morsure, waarvan we de première in Hasselt mochten meemaken tijdens Theater op de Markt 2014, zijn we verheugd Rasposo opnieuw te ondersteunen in de creatie van de volgende voorstelling onder de creatieve leiding van Marie. Voor deze nieuwe voorstelling bestudeert Marie samen met andere circusartiestes het beeld, het symbool dat “de circusvrouw, de circusartieste” vertegenwoordigt. Ze kan terugkijken op een lange rij aan vrouwelijke voorbeelden, zoals haar moeder Fanny, haar grootmoeder, overgrootmoeder… In deze voorstelling wil ze de bewegingen van de ziel van de circusvrouw zichtbaar maken. Wat drijft hen? Wat roert binnenin en maakt hen ondoorgrondelijk voor anderen?
Benieuwd naar het resultaat? Maak je dan vrij op 10, 11 en 12 augustus 2016, want Theater op de Markt mag de nieuwste voorstelling van Rasposo in AVANT-PREMIERE tonen tijdens Theater op de Markt 2016 in Hasselt.
Kan je niet wachten tot de zomer? Aan het einde van hun verblijf in Dommelhof geven de artiesten een eerste toonmoment van max. 30 minuten. Tijdens deze 30 minuten krijg je het resultaat te zien van hun eerste creatieproces in de circustent op het domein van Dommelhof. Verwacht je dus niet aan een afgewerkte voorstelling, maar aan fragmenten uit de nieuwe voorstelling, die jij als eerste te zien zal krijgen. Reserveer alvast een plaatsje voor dit unieke toonmoment op vrijdag 25/03 om 19.30 u. via +32 11 80 50 02*.

*Programma onder voorbehoud

Dit was Theater op de Markt 2015 

De negende editie van het internationaal circustheaterfestival van Theater op de Markt is voorbij. En het was opnieuw fantastisch, met prachtige voorstellingen en bijzonder veel bezoekers in en rond Dommelhof. We bedanken graag alle artiesten, medewerkers voor en achter de schermen, Cultuurcentrum Palethe, Cultuurcentrum De Adelberg, C-mine Cultuurcentrum, subsidiënten, sponsors en natuurlijk alle bezoekers voor deze fantastische editie.

Nagenieten kan op onze facebook- en flickrpagina of blader nog eens door het programmaboekje via onderstaande pdf.

Volg Theater op de Markt op Facebook en Twitter en blijf op de hoogte van het komende circustheaterfestival van 27 t.e.m. 30 oktober 2017 in Dommelhof of andere circustheatervoorstellingen in organisatie van Theater op de Markt.

Luis en Pedro Sartori Do Vale kiezen Dommelhof voor avant-première DOIS 

Luis en Pedro zijn broers. Naast een leven lang aan herinneringen en ervaringen delen ze ook hetzelfde beroep. Twee circusartiesten, maar ook twee broers delen hetzelfde podium, voor de eerste keer… Het begint bij hun begin: broers. Vanuit dit oogpunt bespelen ze onderwerpen zoals empathie, vertrouwen, uitdaging en rivaliteit, en verkennen het symbolische wapen van pijl en boog. Ze mixen boogschieten met beeldend theater en circus. Geïnspireerd door klassieke verhalen en eigen ervaringen creëren ze een subtiele, humoristische interpretatie van de relatie tussen broers.
Geniet mee van deze unieke avant-première!

Vrijdag 26 februari 2016 om 20.15 u. in Provinciaal Domein Dommelhof

Tickets €5,00 - +32 11 80 50 02
 

Jonas (Cie Galapiat) werkt in Dommelhof 

Jonas Séradin, een artiest van het circusgezelschap CIE GALAPIAT keert deze week terug naar Dommelhof. Hij komt werken aan zijn nieuwe solovoorstelling BOI.
BOI is een acrobatische solo, een verhaal van een man…Een verhaal van een ontmoeting…Je stapt binnen in de wereld van deze acrobaat. Hij piekert over het leven en zingt ondertussen liedjes van Brel.
Jonas Séradin was in 2013 te gast tijdens de 8ste editie het Internationaal Circustheaterfestival van Theater op de Markt met de voorstelling Risque Zéro van Cie Galapiat.
 

Ben je benieuwd naar zijn nieuwe voorstelling? Op zondag 27 september (15.00 u.) organiseren we een toonmoment in Dommelhof.

*Datum en uur zijn onder voorbehoud, neem contact op met Dommelhof via tel. +32 11 80 50 02 voor informatie en reservatie.

Belgische première in Dommelhof  

(c) Arnaud Stephenson

De Britse jongleurs van Gandini Juggling komen terug naar ons land! Het gezelschap verbaasde een aantal jaren geleden nog iedereen tijdens het festival Theater op de Markt 2012 toen ze met borden en appels weergaloos aan de slag gingen in de straatvoorstelling Smashed.

In de nieuwe voorstelling staan vier jongleurs en even veel klassiek geschoolde balletdansers samen op scène. Twee werelden kruisen elkaar en de artiesten delen met een snuif droge Britse humor hun verschillende technieken gracieus en virtuoos met elkaar en de toeschouwer.
Deze stijlvolle en feestelijke voorstelling is een unieke opener voor het nieuwe theaterseizoen van Dommelhof!

Van Sean Gandini en Kati Ylä-Hokkala en met Kim Huynh, Sakari Männistö, Kati Ylä-Hokkala, Owen Reynolds (jongleurs) Joe Bishop, Erin O’Toole, Kate Byrne en Kieran Stoneley (dansers)
Coproductie Gandini Juggling - National Centre for Circus Arts, Lighthouse Poole and La Brèche Pôle nationale des arts du cirque de Basse – Normandie/Cherbourg-Octeville

Waar: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, B-3910 Neerpelt
Wanneer: zaterdag 19 september 2015 - 20.15 u.
Tickets: € 5,00 - 011 80 50 02
 

Claudio Stellato werkt nieuwe voorstelling af in Dommelhof 

Artiesten slaan hout in stukken

Deze week werkt Claudio Stellato (BE/IT) in Dommelhof aan LA COSA. Deze voorstelling gaat in oktober in première en staat op het programma van Theater op de Markt 2015. Op 1 en 2 november kan je hen aan het werk zien op een nieuwe festivallocatie in Neerpelt.

La Cosa of ‘het ding’ toont de relatie tussen vier personen en een grote stapel hout. Met behulp van een fysieke taal die de grenzen van het lichamelijke opzoekt, gebruiken de mannen talloze houtblokken om vormen te creëren of te vernietigen. La Cosa is een aaneenschakeling van zowel spelletjes als strikt te volgen rituelen, maar handelt bovenal over de relatie tussen mens en natuur.

www.lacosa.eu

Workshop Circuskritiek  

In welke mate kan je met theater- of dansogen naar een circusvoorstelling kijken? Wat maakt circus net anders? Hoe kan je er diepgaand over schrijven zonder al te technisch te worden?

Hedendaags circus is een kunstvorm in volle ontwikkeling. Meer en meer creaties hoeven niet onder te doen voor het betere werk binnen theater, dans en performance. Maar het kritisch schrijven over circus heeft nog een grote inhaalbeweging te maken. Daarom organiseert Circuscentrum samen met rekto:verso, Etcetera en Theater op de Markt een intensieve workshop circuskritiek in oktober-november 2015, tijdens de negende editie van het internationaal Circustheaterfestival van Theater op de Markt in Dommelhof. Deadline voor aanmelding is 15 augustus.

Meer info kan je vinden onder PROGRAMMA 2015.

Theater op de Markt krijgt Europees kwaliteitslabel 

Theater op de Markt mag voortaan het EFFE-kwaliteitslabel van Europa dragen. Dit label staat garant voor een hoge artistieke kwaliteit en een grote impact op het lokale, nationale en internationale niveau.

Na een intensief evaluatieproces door nationale deskundigen en een internationale jury, mochten 761 festivals uit 31 landen voor de allereerste keer het EFFE-label in ontvangst nemen. In België hebben 40 festivals het EFFE-label in de wacht gesleept, waarvan de meerderheid zich in de muzieksector bevindt (onder meer Rock Werchter, Klara Festival, Dour Festival, BOZAR festival, Les Ardentes). Binnen de podiumkunsten zijn er slechts een handvol erkenningen, waaronder dus ook voor Theater op de Markt. Limburg telt twee laureaten en bijzonder is dat beide laureaten gevestigd zijn in Neerpelt, nl. het Europees Muziekfestival voor de Jeugd en Theater op de Markt (Provinciaal Domein Dommelhof).

EFFE is de afkorting van Europe for Festivals, Festivals for Europe, een initiatief van EFA - European Festivals Association. EFFE wil met dit nieuwe platform de Europese festivalcultuur kenbaar maken en de dagelijkse lokale werking erkennen. Het brengt festivals met een grote toewijding voor de kunsten, de gemeenschap en de Europese waarden samen. Iedereen ter wereld kan via dit platform de laatste festivalinformatie raadplegen. Zo zal er in de zomer een gids verschijnen van alle EFFE-erkende festivals, waaronder Theater op de Markt. De online gids voor Europa's festivals 2015-2016 zal beschikbaar zijn in de vroege zomer.

Je kan alle EFFE-Label festivals raadplegen op www.effe.eu.