Dinsdag 5 februari 2019 reikte minister Gatz de Ultimas uit. De Ultimas zijn de Vlaamse Cultuurprijzen die jaarlijks voor twaalf verschillende disciplines worden overhandigd. De Ultima voor Circus wordt maar om de twee jaar uitgereikt en dit jaar viel de eer eindelijk te beurt aan circusartiest Danny Van den Broeck, best gekend als Danny Ronaldo.

De ULTIMA -jury over Danny Ronaldo

Wie Danny Ronaldo zegt, zegt ook Circus Ronaldo. Wanneer Danny spreekt of speelt, zijn zijn circusroots nooit ver weg. De toekenning van de Ultima voor Circus aan Danny Ronaldo is dan ook, bij uitbreiding, een erkenning voor Circus Ronaldo.
De jury noemt Danny een echte vakman. Zijn meesterschap in de solovoorstelling Fidelis Fortibus, Latijn voor ‘Trouw aan de Dapperen’, leverde hem onlangs nog de prijs voor ‘Beste circusvoorstelling 2017’ op tijdens de Ciutat de Barcelona Awards. Dat ook gezelschappen zoals Compagnie Cecilia en Ensemble Leporello een samenwerking aangaan met Danny Ronaldo is veelzeggend. Danny is als artistiek schepper een groot architect van circus.

Circus Ronaldo en Theater op de Markt

Het publiek van Theater op de Markt kent Circus Ronaldo zeker en vast.
Elke editie krijgen we wel van iemand de vraag of Ronaldo op het programma staat en zo ja: “Kan ik al reserveren voor Ronaldo, want die tickets zijn altijd meteen uitverkocht!”

Circus Ronaldo is een echte publiekslieveling. Theater op de Markt ondersteunt dit gezelschap dan ook steeds met hart en ziel in de creatie van nieuwe voorstellingen. Dit kan gaan om residentieplek in Dommelhof, om de voorstelling te creëren, ondersteuning in de productie zoals decorbouw, … En vaak mogen we met veel plezier een try-out organiseren voor onze trouwe vrijwilligers en fans. Zij maken dan van op de eerste rij de creatie van wederom een circuspareltje mee.

“Poëzie ontstaat wanneer je lacht met wat je kort daarvoor buiten de tent nog pijn deed.”
Danny Ronaldo

 

Over de Ultimas

Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De verschillende prijzen die de Vlaamse Gemeenschap uitreikt, worden door de laureaten erg gewaardeerd. Het zijn kwaliteitslabels waarmee de overheid blijk wil geven van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Bovendien zijn het stimuli voor de verschillende cultuurdisciplines en verhogen ze het culturele bewustzijn. Naast de award ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière.

Meer info over de Ultimas? Klik dan hier.