In ’La montagna è finita’ keert de Brusselse/Italiaanse theatermaker Edoardo Ripani terug naar zijn geboortestreek in de Italiaanse bergen.

Tussen augustus 2016 en januari 2017 veranderden drie sterke aardbevingen langs de Apennijnen het landschap. De aardschok was de laatste en meest dramatische gebeurtenis voor de regio in een hele periode van depressie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gebied is verworden tot één van de ‘vergeten plekken’ in Italië en Europa. Het gevoel in de steek gelaten te zijn en woede raakten er vermengd en hebben elkaar gevoed. Maar deze situatie is verre van uniek. De laatste decennia raakten gebieden over heel Europa gemarginaliseerd door natuurrampen en een haperend infrastructureel herstel, ontvolking, economische crisis: de tol van de globalisering.

“Mijn reis begint in 2016: terwijl de aarde beefde in mijn geboorteregio, werd mijn vader getroffen door longkanker. De tumor werd ontdekt op 5 januari 2017; op 1 juni van datzelfde jaar overleed hij. Mijn vader stierf samen met zijn geliefde bergen. ‘La montagna è finita’ wordt een tocht langs plaatsen die verhalen vertellen over de bewoners. Aan de hand van die persoonlijke en lokale focus richt ik mij tot alle Europeanen, met een universeel verhaal van menselijke en sociale verschraling, tegenover de economische en bureaucratische winning machine.”

Een onderdeel van

Speeldata
wo 7 aug.
20:00
Locatie
19 - De Nieuwe Zaal
Scheepvaartkaai 16
3500 Hasselt
Details
Speelduur
90 minuten
Leeftijd
Vanaf 14 jaar
Nederlands gesproken
Prijs
€ 12,00
Standaard (online)
€ 13,00
Standaard (balie)
€ 0,00
Begeleiderspas
Toegankelijkheid
Rolstoeltoegankelijkperformance Ermelindo Bruni, Monia Fontana, Diego Quattrociocchi, Edoardo Ripani

muziek Ermelindo Bruni en Gianmarco Cellini

artistieke coaching & scenografie Michiel Soete

dramaturgie Bart Capelle

beeld Maria Baldovin en Edoardo Ripani

advies kostuum Anne-Catherine Kunz

lichtontwerp & techniek Jonas Lambrigts

geluidsontwerp Niels Vanherpe

stage techniek Pim Mannaerts

een voorstelling van Edoardo Ripani – Antigone, theater arsenaal

productie Antigone, C-mine, theater arsenaal, VIERNULVIER, KWP Pianofabriek

coproductie Perpodium

met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid

met dank aan Associazione Culturale Marchigiani del Limburgo - Belgio, Museo Pietraia dei Poeti en Marcello Sgattoni, gemeente Roccafluvione, Ecomuseo del Monte Ceresa, Emidio di Treviri, Avam Meschia, familie Bruni, Ernesto Angelini, Francesco Amici, Anna Bonamici, Giuseppe Parlamenti, Ascenzio Santini, Annalisa en Ilario Spalazzi, gemeente Arquata del Tronto, Andrea Angelini, Dante Camacci, Filiberto Caponi en Danila Pontani, Ermanno Cellini, Guido Franchi, Giovanni Quaglia, Gino Quattrociocchi, Alessio Bucci, Ristorante Roma van Amatrice

meer info