Via spoken word, slam poetry, rap en zang herschrijven Giovanni Baudonck en muzikant Jonas Van den Bossche de complexe geschiedenis van het eiland Mauritius door de uitgestorven vogel, de 'dodo', opnieuw tot leven te wekken.

We stellen onze gps in op Mauritius. Een eiland, in de Indische Oceaan, dat eeuwenlang golf na golf wordt overspoeld door Europese koloniale machten. Ze stoppen de grond vol met bodemvreemde gewassen en laten uitheemse dieren los die het oorspronkelijke ecosysteem kapot vreten. Volkeren uit andere landen worden losgerukt uit hun culturen, onvrijwillig geïmporteerd en vervolgens tot onmenselijke en onbetaalde arbeid gedwongen. Wat zijn de culturele coördinaten, die de identiteit bepalen van een bevolking die deze gewelddadige mutaties in zich meedraagt?

’DODO’ is een indringende en visuele muziektheaterproductie. Het podium wordt een transportzone waar historische bagage wordt afgestoft en getaxeerd. Deksels van beerputten worden opgelicht en vervolgens onder het uitroepen van "zand erover!" aan het zicht onttrokken. Een land dat onafhankelijk is, heeft nog altijd geen beslissende stem over haar grondgebied. Want wie de grondstoffen beheert, heeft de macht.

Giovanni Baudonck geeft dit onbekende verhaal met zwarte bladzijden al rappend en zingend een stem. In interactie met muzikant Jonas Van den Bossche ontstaat er een schurende muzikale dialoog. Het is een kleurrijk verteld verhaal in verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans, Engels en Creools, over de complexe identiteit van het eiland en hoe deze de persoonlijke zoektocht van Giovanni Baudonck naar zijn identiteit beïnvloedt.

Een onderdeel van

Speeldata
vr 9 aug.
20:00
Locatie
19 - De Nieuwe Zaal
Scheepvaartkaai 16
3500 Hasselt
Details
Speelduur
75 minuten
Leeftijd
Vanaf 14 jaar
Nederlands gesproken
Prijs
€ 12,00
Standaard (online)
€ 13,00
Standaard (balie)
€ 0,00
Begeleiderspas
Toegankelijkheid
Rolstoeltoegankelijkconcept Giovanni Baudonck

muziek & performance Giovanni Baudonck, Jonas Van den Bossche

eindregie Mike van Alfen

dramaturgie Tanya Hermsen 

scenografie Giovani Vanhoenacker 

maskers Alice D’hondt 

advies kostuum Marij De Brabandere 

video Steven Maenhout 

lichtontwerp Sarah Feyen 

geluidsontwerp Niels Vanherpe 

licht & techniek Jonas Lambrigts 

productie Antigone 

met de steun van de Vlaamse overheid, de stad Kortrijk

meer info